kawan baru la

come!!! follow me

Wednesday, February 5, 2014

Info : Untuk pengetahuan semua yang bertanya mengenai Pakar Sakit Puan

Assalamualaikum...


Sorry lama dah meninggalkan blog,
ramai yang bertanyakan pasal pakar sakit puan,
Bayarannya cam ne,perubatannya cam ne,proses die cam ne..
mintak maaf bnyak-banyak sebab lambat sangat kasi respon..hehe


meh saya kumpulkan balik pertemuan saya dengan Dr Hamid Arshat..
June 2012 - Perjumpaan pertama...BACA SINI
                    Perjumpaan kedua...BACA SINI
July 2012 - Perjumpaan ketiga..BACA SINI
Oktober 2012 - Perjumpaan seterusnya...BACA SINI
December 2012-Akhirnya...BACA SINI
February 2013 - Tapi hakikatnya...BACA SINI (ralat sikit sebab tak g jumpe dr hamid..huhu)


Pengalaman...BACA SINI


7bulan lepas tu apabila rase problem lama datang kembali iaitu peot dh tak teratur balik..


September 2013- Bermula kembali....BACA SINI


ingat lagi doc hamid kasi kata-kata semangat,awak jangan risau..kalau awak dh penah pregnant insya Allah awak senang lekat pas ni..tapi jangan lupa kalau ade berita gembira cepat-cepat call klinik untuk jumpe saya ok..


Oktober 2013-Alhamdulillah,masin kata-kata doc hamid..4 hari balik dari klinik peot datang dengan banyak dan cantiknya..hehe..terasa lega badan..Lepas tu dengan izinNya,terus lekat..Alhamdulillah..tak terucap dengan kata-kata..Tapi kali ni kami suami isteri nekad untuk rahsiakan dengan semua termasuk family...kiteorang tak nak terasa kesedihan yang teramat cam dulu..biarlah kiteorang yang tempuh sakit perit sekarang ni..Tunggu trimester kedua baru nak bgtau family..baru surprise gitu..


Apalagi terus call klinik untuk ambik ubat...perjumpaan pertama selepas pregnant ialah tgk keadaan baby dulu..lepas tu sy kene ambik injection 3hari sekali sebanyak 5x untuk kuatkan rahim..naseb baik la doc kasi mc 2 minggu..doc tak kasi bnyak bergerak..kalau boleh baring selama yang boleh,tak boleh nak shopping,tak boleh nk travel mana-mana dalam masa 3 bulan ni..bagus la jugak sebab pregnant kali ni alahan die tersangat la kuat dari dulu..so rase lega bile dapat rest bnyak..ubat tak yah citer la..mengalahkan sy punya nenek..semua jenis ubat ada...asid folic,obimin,kuatkan rahim,vitamin,habatussauda,calcium,fish oil..Bila ingatkan untuk kesihatan baby,ku telan juga,,hehe..


February 2014-kandungan pon dah 5 bulan..Dijangka bersalin bulan 6 tahun ni..
Doa-doakan lah agar kali ni baby sihat dan semua urusan berjalan dengan lancar...


Hari jumaat ni last perjumpaan dengan doc hamid..harap-harap tak de masalah yang akan timbul..lepas tu baru la dapat continue dengan klinik lain..


*Mengenai bayaran saya rase tak de la berlebih-lebihan,berbaloi dengan treatment dan ubat yang diberi..Saya nak bgtau terus terang risau bayaran yang korang kene nanti lain plak..Ikut treatment masing-masing la..So far saya tak de buat sebarang operation..dan selama saya buat dari june 2012 sampai February 2014..dalam 10-11x perjumpaan bayaran tak lebih lagi dari 3k..


*Lagi satu nak bagitau insyaallah aurat korang terjaga,jarang sangat doc hamid check sendiri..itu pon akan mintak keizinan suami dulu..yang lain hampir semua urusan kite,akan diuruskan oleh staf perempuan..baik dari scan,injection,ambik darah dll..


harap dengan info-info diatas terjawab la semua soklan-soklan yang bermain difikiran korang..hehe




Klinik Dr hamid Arshat
No.tel - 03 -20945800..
Alamat - 75M plaza Damansara,Bukit Damansara,50490 KL ( dekat je ngan pusat sains Negara)































Wednesday, October 16, 2013

Monday, September 30, 2013

::BERMADU::


*entry panjang dan beremosi sikit..sape yang yang sanggup nak bace terima kasih..


wah kontrovesi betol statement hari ni..
tapi itu la yang pernah berlaku dulu..
bila otak tak dapat berfungsi dengan betol.
zuriat punya pasal..
soalan ni la yang terpacul dari mulut aku untuk sang suami..
abang kalau nak kawen lagi satu kawen la,umi tak kisah,umi izinkan..
pergh menggedik je suami dok tanya betol ke.?betol ker.?
cam tak caye je aku tnya soalan cam tu..
betol la,umi izinkan..tapi kalau boleh cari la yang lagi baik dari umi n yang paling penting
kasi zuriat kat abang...
terus suami diam..agaknya die pon tahu aku dah nak give up...
banyak rintangan,dugaan dan cabaran dah kiteorang tempuh,
pahit manis duka lara semua ada..
suami cakap kalau sebab tu tak pe la,abang pon tak pernah terpikir nk kawen lain..
abang mane mampu nak jaga dua..(still ade hati lagi tu..huhu)
aku cakap xpe abang tanggung yang baru je..umi tak pe..boleh berdikari sendiri..
sampai cam tu sekali ucapan yang aku lafazkan..
abang tak nak la..cukuplah satu ni je..tak dua..tak de tiga..
mata suami mula bergenang..
tapi bila jawapan tu dikasi aku mula serba salah,kesian pon ade..
kesian kat suami lambat dapat zuriat sendiri..
member2 suami sume dah ade anak..besar-besar dah sume..
anak buah pon dah ade lima nak masok enam..
lagipon bila d check masalah ni berpunca dari aku..suami tak de masalah pon..


tiga tahun lebih memang masa yang agak lama untuk mendapatkan zuriat..
untung orang-orang yang senang dapat semua tu.
semua kuasa Allah..
aku tahu semua yang berlaku  pasti ade hikmahnya..
cuma kadang-kadang aku nak orang sekeliling aku kasi support untuk aku..
jangan dok kondem je memanjang..
dah tahu kiteorang tak de anak lagi..
selagi boleh tnya dok tanya je memanjang..
sepuluh kali jumpa,sepuluh kali tnya..
pas tu sibuk dok tnya orang-orang terdekat dah ade ke belom..
yang kawen itu ari dah ade isi ke..??
ape kene mengena ngan korang,nak ambik tau kenapa..
ape sebabnya..??saje nak sakitkan hati aku ke ape..??
nak take care pon beragak-agak la..sensitip kot..
kalau cakap dah ade sibuk dok bagitau..
owh cepat dari kamu la eak..
what the ......
statement ape ni..??
terasa nak tumbuk je muka tu..


memang terasa hati ni bagai disiat-siat bila orang sekeliling yang rapat ngan kita mula dah ade isi..
untuk tambah bilangan keluarga..
gembira untuk mereka tapi hati mane tak sebak bila orang dok memboyot depan kite..
semua dok memuji..semua dok menanya..
lagi-lagi kalau adik beradik yang kecik-kecik ni dok tnya,walaupon aku tahu dieorang tak paham ape-ape..
kak umi dah ade baby belom..kak dah ade baby..kak umi dapat anak sedara baru la tahun depan..
kak umi tak suka ke.?
setiap soalan ni yang dikeluarkan oleh adik-adik mesti setiap tu la air mata ni gugur..
naseb baik la dieorang tak pernah nampak kesedihan kakak die ni..
dan setiap kali tu la aku mula rase down..terasa nak bunuh diri bagai..
gila la..dah hilang kewarasan..beristigfar banyak-banyak
tapi bila pikir suami..aku mesti kuat..aku kene berusaha sebab die..


oleh sebab tu aku dah pikir semasak-masaknya
buat sementara waktu ni aku takkan balik kampung,
sehingga semua ni reda..
sebab aku tahu aku tak kuat nak lalui benda ni depan mata..
aku tak kuat nak dengar setiap kata-kata orang sekeliling yang menghiris hati..
dan aku tak nak suami aku lalui menda-menda ni..
biarlah aku berusaha sendiri tanpa pk masalah-masalah ni...
tapi tak bermaksud aku nak putuskan hubungan ngan dieorang..
tak pernah terlintas pon..
cuma ade je orang-orang yang suka meyampaikan maklumat yang aku tak nak balik kampung and aku tak nak jumpa dieorang kat family aku..
ape maknenya tu..
nak buat dieorang membenci aku plak ke..??
tak boleh nak diam-diam ker..??
dan disebabkan tu,
aku mengaku dah sebulan lebih family aku dah xde call aku..
sebulan lebih OK,never happen to me before..
rindu sangat nak dengar suare dieorang..
biarlah benda dah nak jadi..
aku berharap sangat diorang akan paham..

setiap hari aku berdoa akan semua benda ni akan selesai dengan segera..
dan dengan tu la aku ambik keputusan nak jumpa doctor balik..
dan dengan tu la aku terniat nak ambik adam adha sebagai anak angkat aku..
biarlah aku sibukkan diri dengan benda-benda ni semua..




Friday, September 20, 2013

::Bermula kembali::


last week aku call klinik untuk buat appoinment ngn doc hamid..
alhamdulillah..dapat..xde nk kene tunggu turn lama-lama..
mula-mula cuak gak..ye la takut treatment kene ulang plak..
paling cuak bila kene x-ray HSG..
terasa kengiluan die..
memang dah tak nk buat dah benda tu..
tapi doc cakap tak kene buat dah sume tu..
just continue balik makan ubat cam sebelum ni..
pas tu try untuk control makan dh diet..
boleh doc gelakkan aku..
die cakap senangnye hati die..
badan dh naik mendadak ni..huhu

so sekarang doc sdiri yang kasi aku menu yang sesuai untuk diamalkan..
pagi die cakap minum secawan jus apple hijau + carrot..
pas tu ambik cereal...
kalau lapar lagi mkan telor..
sementara nak tunggu tengahari tu kalau rase nak mengunyah..
jangan makan jajan,tukar makan kacang cam gajus ke badam..
makan raisin,aku buat baby carrot n apple jadi snack..ngee

bila dh masok tengahari..makan rojak ke..salad ke..ambik lauk -lauk je..
malam makan sup,buah-buah..air kelapa..
kalau boleh xyah makan nasi putih,cafein n semua yang berasaskan tepung..
kalau nak gak kene cari nasi perang n roti whole grain..

so far aku amalkan ape yg doc cakapkan..
hari ni sepuluhari aku tak sentuh lansung nasi putih,semua jenis mee dan cefein..
resultnya...aku dah lost 2 kg..dalam masa seminggu..
ok la tu kan..
ade lagi 3 minggu untuk cukupkan sebulan..
aku target dalam sebulan aku boleh lost sampai 5 kg..
Insyaallah boleh..
Doa-doakan lah ye..

Tuesday, September 3, 2013

::Kak Lin & Yoe Wedd ::


 
Tahniah K.Lin & Yoe..
Tak sangka laa korang berdua kawin..
dulu kiteorang sume satu kelas..
 
oo agaknya dari dulu yoe dah suka kat k.lin ye..
mesti dalam kelas selalu menjeling nih..
cuma belom berani bersuara kot..hehe
 
tapi xpe..sekarang korang dah kawin..
suka tengok korang berdua..
kami doakan k.lin & yoe berbhgia smpai jannah..
dapat lalui asam garam rumah tangga dengan sempurna..
Insyaallah..

Saturday, August 31, 2013

::Merdeka..Merdeka..Merdeka ::

 

Tanggal tigapuluhsatu
bulan lapan lima puluh tujuh..
Merdeka..Merdea..Merdeka..


cewah..semangat patriotik nih..hehe
sekali skala...apa salahnya kan
tapi taun ni merdeka tak de syok la..
jatuh hari sabtu..
so no effect..xde cuti lor..
semangat merdeka pon jagi berkurangan sikit..
haha boleh plak cam tu...
korang la yg tak ok..kita Ok aje..

humm baru sekarang terasa menyesal sebab menci sejarah...
rupa-rupanya banyak gunanya..banyak knowlegde nya..
laki den lagi power bab-bab sejarah ni..
bila die bersuara terasa nak nyorok bawah ketiak laki sendiri..
sebab nak nyorok muka ni...malu kot...
belajar tinggi-tinggi tapi bila bab sejarah terus KO..grrr
dulu bila d tanya kenapa tak suka sejarah..
mula la berlagak menjawab..sebab saya tak suka perkara lepas untuk dikenang-kenang..
hahah kuang ajo punya jawapan...
nyesal beb..jangan jadi cam kita OK...
sejarah tu penting ye adik-adik...
dari sejarahlah kita dapat tau susur galur kita...ye dop...
dah..dah..g belajar sejarah nuh..
merdeka..merdeka..merdeka...


::Pyramid Secret Restaurant @ Publika,Solaris Dutamas::


Beruntung dapat sepupu cam ni..
Last two week adalah opening restoran ni..
tapi tak sempat nak join sebab kiteorang ke johor...
Tapi syukur,kak rose sudi jemput kiteorang lagi sekali..
confirm tak kan lepaskan peluang ni...
 
Rasa dia..??boleh la tahan..untuk first time makan makanan eygpt..
aku ingat sama ngan makanan arab tapi lain la..
teros terasa berada kat eygpt kejap...
bukan nak puji sepupu sediri eak tapi quality makanan kat sini boleh tahan baik..
Chef pon semua diimport dari negara luar...
sapa-sapa yang ingin mencuba makanan eygpt boleh la try...
 
Layan dulu gambar-gambar ni...


 
::KEBAB-Yang ni paling aku suka..best::

::KUSHARI -lebih kurang makanan kebangsaan dieorang la ni..simple dan sihat..Combination pasta ngan nasi..pastu topping dia ada sos tomato ngan bawang goreng..Nampak pelik tapi sedap..::
 
 

::MAHSHI - Ni nasi yang disumbat dalam capcicum..Bila dihidang panas-panas memang meletop..perghh saya suka,saya suka::
 
::RICE PUDDING - Ni pencuci mulut,Unik betol rasa dia..kat atas tu dia tabor sedikit kulit kayu manis::
 
 
Owner : Kak Rose (yang pakai baju biru tu..)



Alamat die aku letak kat bawah ni...

 Pyramid Secret Restaurant & Cafe
A2-G1-1,Solaris Dutamas
Jalan Dutamas
50480 Kuala Lumpur
Open hours : 10am - 3am

g kat FB dia kalau nak tau lebih lanjut...Page FB